Sziasztok! Már említettem egy korábbi cikkben, hogy van egy vegán receptem is, de többen írtátok azt, hogy legyen a hagyományos. Én is tegnap csináltam meg a méziket így pont jókor jött ez a cikk.
Hozzávalók:
- 100 g margarin
- 120 g cukor
- 250 g méz
- 24 g sütőpor
- 500 g liszt
- 7 g mézeskalács fűszerkeverék
- 1 tasak szódabikarbóna
- 2 tojás
Díszítéshez:
- 1 tojásfehérje
- porcukor
Elkészítés:
Olvasszuk fel egy lábosba a margarint, mézet és a cukrot. Ha elolvadt benne minden akkor levesszük a tűzről és hideg helyre rakjuk. Csak egy picit langyosnak kell lennie, ha már kihűlt akkor sokkal keményebb lesz és a tészta se lesz puha. Ameddig hűl addig a liszthez hozzákeverem a mézeskalács fűszer keveréket, sütőport és a szódabikarbónát. Mikor a masszánk már egy picit kihűlt akkor hozzáöntjük a lisztes keverékünkhöz, és kézzel eldolgozzuk. Akkor lesz jó a tészta ha már nem tapad a tálhoz. Majd celofánba tegyük bele a tésztát és 1-2 órára tegyük be a hűtőbe. Ha letelt az idő kivesszük, és felvágjuk 4 felé és egy nyújtó deszkán kinyújtjuk.
200°C fokon sütjük 7-8 percig. ( folyamatosan kell figyelni, mert hamar leéghet.)
Cukor máz elkészítése : 1 tojás fehérjéhez 2 bögre porcukrot öntünk. Akkor lesz jó az állaga ha kemény lesz és fénylik. Én szoktam belerakni citrom héjat is, de nem kötelező.
2 megjegyzés
Szia Dzseni! :)
VálaszTörlésEzek a karácsonyi bejegyzések igazán meg tudják alapozni ám a hangulatomat. :3 Hétvégén már látom magam előtt, ahogy próbálom majd nem felrobbantani a konyhát, vagy valami élő szörnyet alkotni a mézeskalácsok helyett . . . szóval, biztosan kipróbálom majd! :DD
Ölel, Melody ♥
Szia! :)
TörlésHát csak nem robbantod fel. :)Örülök ennek, jó étvágyat hozzá! :)
Puszi ♥